fredag 19 augusti 2011

lugn som en...

...filbunke!
När jag var liten brukade Momi (min mormor i Finland) köpa filbunke. Det är en typ av långfil. Hon lärde mig hur man kunde göra egen filbunke genom att använda lite av den fil man har.
Ungefär samma princip som med surdeg.
För nån vecka sedan köpte vi Långfil och testade göra egen "filbunke" av den.
Med mycket lyckat, och gott, resultat!

Såhär:
1) Ta några matskeder långfil, rör om
2) Häll i mjölk, blanda om 3) Täck med lock (sätt inte på det helt), låt stå i rumstemperatur ca ett dygn
(det är här likheten med surdeg är...)

4) Efter ca ett dygn är det klart!
5) Ny, härlig, god långfil!
Här i huset äts den med socker på... ganska mycket :) :)

(men se upp... det kan hända att även katter gillar detta!)

~~¤¤**¤¤~~

Inga kommentarer: