torsdag 30 oktober 2008

ko som hoppar över månen??

Kon som hoppade över månen - vad är det?? Är det en saga? En sägen? Eller...?
Min mamma har för länge sedan gett mig en uppgift - att ta reda på det svaret.
Varför?

Jo... Det finns en gammal bok (faktiskt skriven så tidigt som 1947) som heter Godnatt Måne som mina flickor läst och läst och läst...
Boken handlar om en liten kanin som ska lägga sig, och innan det är dags att stänga ögonen måste han ju säga Godnatt till allt som finns, och inte finns...

I boken finns en tavla föreställande en ko som hoppar över en måne. (se tavlan ovanför öppna spisen)
Vi tänkte inte så mycket på det, men senare i boken säger "vi" klart och tydligt Godnatt även till denna bild: Och efter denna första bekantskap med kon och månen har den kombinationen dykt upp lite här och där - så det måste ju komma från något, men vad??

Slutligen - häromdagen när jag letade lite bilder så hittade jag kon och månen IGEN (bilden längst upp).

Kon som hoppar över månen förföljer mig, och även min mamma... Undrar om gåtan får sin lösning? Någon som vet?

För övrigt, ett tips -- läs boken! Den är underbar!! Barnen har nött ut den (se bilderna...), den är rofylld och blir bättre och bättre med tiden.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Kossan över månen kommer tydligen ursprungligen från en barnkammarramsa som heter "Hey Diddle Diddle". Läs mer på Wikipedia

Ni är inte ensamma att ha undrat:
Top Ten Reasons the Cow Jumped Over the Moon

Känns det lite bättre nu? :-)

/X:et

Jokai ~ aka Victoria sa...

Ja, liiiite bättre känns det :)

Men... HUR länge har du suttit inne med den kunskapen??!!

Men kan det inte ha varit så att kon hoppade över månen redan INNAN den ramsan skrevs??

Tål att funderas på..

Anonym sa...

Hej!
Hittade det här när jag sökte på "kon som hoppade över månen". Det är en saga som lästes in på kassettband av Fillie Lyckow på 70talet som handlade om en ko som fick en stjärna mellan hornen när hon gick och betade. På framsidan var det en saga om den klassiska Mary Poppins, denna sagan var på sida två av kassettbandet.
Stjärnan gjorde så hon började dansa och hon kunde inte sluta. Hon frågade hur hon skulle göra och fick till svar att hon var tvungen att hoppa över månen för att stjärnan skulle komma dit igen. Då skulle hon sluta dansa.
Hon trodde inte det var sant, så högt kan man ju inte hoppa. Men hon försökte och lyckades på tredje försöket. Stjärnan kom på plats i himlen.
Så gick hon med sina kompisar och betade. Men så saknade hon sin stjärna. Sagan slutade med att hon gick runt o letade efter den.
Jag vet inte när sagan skrevs, eller av vem för vi har tyvärr inte kvar kassettbandet, men om den lästes in på 70-talet så måste det ju varit tidigare än så.

Jokai ~ aka Victoria sa...

Tack så mycket "Anonym"!
Kul att du hittade mitt rätt gamla inlägg, och tack att du tog dig tid att skriva ner några rader :)
Den historien du berättar har jag inte hört, så det var extra kul.